250 gram pomidorów z puszki (najlepiej wybierać pomidory krojone, bez skórek)
Wyślij kartkę w prosty sposób!
Treść kartki:
250 gram pomidorów z puszki (najlepiej wybierać pomidory krojone, bez skórek)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanego, świeżego oregano
łyżka posiekanej, świeżej bazylii
dwie gałązki świeżego rozmarynu
sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie:
1. W głębokim, dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Podsmaż przez chwilę.
2. Dodaj pomidory z puszki (wraz z sosem) do patelni. Zmniejsz ogień na minimum, przykryj. Od czasu do czasu delikatnie mieszaj.
3. Po około 10 minutach dodaj do sosu świeże zioła.
4. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Nie przesadzaj z pieprzem, sos powinien być łagodny i lekko słodkawy. Cukier doskonale poradzi sobie z naturalną kwasowością pomidorów.
5. Odparowanie powinno trwać około godziny, jeśli śpieszy Ci się, możesz zwiększyć ogień i odparowywać sos przez około 15 minut.
6. Sos jest gotowy. Można jeszcze gorący włożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w spiżarce. Świeżo przygotowany sos można przechowywać w miseczce przez nawet 3 dni.
Sos pomidorowy do pizzy należy rozprowadzać na cieście drożdżowym cienką warstwą. Dzięki temu nie będzie on dominował, ale jego smak nadal będzie znakomity!
Podkategorie: dla żony
27-05-2020 23:45