4 kostki rosołowe warzywne (bulion na włoszczyźnie)
Wyślij kartkę w prosty sposób!
Treść kartki:
ZUPA CEBULOWA
Składniki:
- 4 kostki rosołowe warzywne (bulion na włoszczyźnie)
- 1/2 łyżeczki potartej gałki muszkatołowej
- szczypta ostrej czerwonej papryki
- szczypta pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg cebuli
- 2 litry wody
- łyżka masła
- mały kubek śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- pół kostki sera żółtego (Edam)
UWAGA! POTRZEBNY BLENDER
I DUŻA PATELNIA (GŁĘBOKA)!
1. Obierz czosnek, posiekaj w plasterki i podsmaż lekko na rozgrzanym maśle.
2. Obierz cebulę, pokrój w piórka i wrzuć na patelnię z masłem i czosnkiem.
3. Dopraw ostrą papryką, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Duś całość pod przykryciem na wolnym ogniu.
4. Zagotuj 1/2 litra wody i rozpuść w niej 2 kostki rosołowe.
5. W momencie kiedy cebula stała się miękka zalej patelnię powstałym bulionem warzywnym.
6. Duś w dalszym ciągu na wolnym ogniu aż całość nie zgęstnieje i część bulionu nie odparuje.
7. Zagotuj litr wody i rozpuść w nim 2 kostki rosołowe.
8. Podduszoną i zredukowaną cebulę wrzuć go garnka z bulionem i całość podgrzej.
9. Mieszając, dodaj dwie łyżki mąki, a następnie powoli dodaj śmietanę.
10. Całość należy "utrzeć" blenderem dodając starte pół kostki sera żółtego na gładki krem i dla smaku/dekoracji można posypać to startym parmezanem lub żółtym serem.
SMACZNEGO!
Podkategorie: dla żony,
dla męża
01-01-2016 11:14