Wyślij kartkę w prosty sposób!
Treść kartki:
uraki
1 kilogram
ząbek czosnku
4 sztuki
korzeń chrzanu
10 cm
liść laurowy
2 sztuki
pieprz czarny ziarnisty
1 łyżeczka
woda niegazowana z butelki
750 mililitrów
sól morska
1 łyżka
Buraki dokładnie umyj i następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Czosnek lekko zmiażdż, a chrzan pokój w plastry.
W dużym i wyparzonym słoiku ułóż buraki, chrzan oraz czosnek.
Dodaj sól, liść laurowy oraz pieprz Knorr i zalej całość wodą.
Zamknij słoik, lekko całość wymieszaj. Następnie otwórz słoik, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na ok 2-3 tygodnie. Gotowy zakwas zacznie się lekko pienić.
08-12-2024 19:45