Wyślij kartkę w prosty sposób!
Treść kartki:
-500g Mąk pszennej
-120g Masła
-200g Cukru pudru
-200g Miód
-1 Jajko(ok.45g.)
-10g Sody oczyszczonej
-30g Przyprawy do piernika
-1 Białko
-200g Cukier puder
-Przygotuj stolnicę i kuchenną wagę. Odważ mąkę, cukier puder, miód i masło.
-Wymieszaj na stolnicy mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, dodaj tłuszcz i posiekaj całość ostrym nożem. Zrób dołek i wlej do niego miód oraz jajko. Wyrób ciasto.
-Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm.
-Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.
-Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz pierniki przez ok. 10 minut.
-Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Do smaku możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Żeby zrobić kolorowy lukier, możesz dodać do niego odrobinę soku jagodowego albo malinowego.
-Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj lukrem, możesz je też posypać kolorową lub czekoladową posypką, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami.
03-12-2020 14:17